ONS Ondernemers Netwerk Schuytgraaf

Misschien komt het door de hop…

In de leerzame blog van de vorige schrijver, Mark van Alken, gaf hij het stokje door aan mij. Hij was nieuwsgierig waar mijn passie voor bier en vogels vandaan kwam. In deze blog probeer ik daar een antwoord op te geven. En natuurlijk hoop ik de lezer ook nog iets leerzaams mee te geven.

Hop - Upupa epops
Hop - Upupa epops

Over de liefde van vogels en natuur in het algemeen kan ik kort zijn: die heeft er altijd al in gezeten. Van mijn ouders weet ik dat ik als jongetje van vier een man versteld heb doen staan door hem terecht te wijzen toen hij mij in zijn goedheid wees op een zingende – volgens hem – koolmees. Ik maakte hem duidelijk dat het hier toch echt om een pimpelmees ging, waarna de man verbaasd van mijn vader vernam dat dit inderdaad zo was. Die was zelf ook enthousiast vogelaar (maar niet overdreven fanatiek!) en dat heeft er ongetwijfeld aan bijgedragen dat ik al vroeg heel wat kennis opstak. Maar mijn oudere broer en zus hebben het altijd niet verder gebracht dan waardering, en dus moet de liefde voor vogels toch in mijn genen zitten. En daar moest ik later iets mee.

Tot een aantal jaar geleden was ik werkzaam in het boekenvak. Dat heb ik zo’n twintig jaar lang gedaan. Ik ben ooit als groentje na mijn vertalersopleiding begonnen in de redactie van de meertalige technische woordenboeken van Kluwer. Dat liep zo lekker dat ze me de mogelijkheid boden zelf een eigen technisch woordenboek voor hen te schrijven. Daardoor kon ik later bij de bekende woordenboeken van Van Dale aan de slag. En zo kwam ik steeds een stapje verder bij mijn doel. Via de vele boeken van Kosmos – denk hierbij aan Jamie Oliver, het Guinness Book of Records en veel reisgidsen – kreeg ik uiteindelijk de kans redacteur te worden bij het natuurfonds van Tirion. Daar zaten de grote titels voor mij: vakboeken over planten en bomen, vleermuizen en insecten en nog veel meer. Maar ook makkelijker toegankelijke onderwerpen die toch een serieuze lading hadden, zoals Planet Earth en Diervriendelijk tuinieren. En jawel, ook de vogelboeken vielen onder mijn beheer, waaronder zelfs de grote vogelgidsen als de Petersons, de Jonsson en de ANWB Vogelgids. Sorry voor de vaktermen, maar veel mensen zullen een Aha-Erlebnis hebben als ze de boeken zien. Helaas volgde in 2009 de Grote Crisis, en die kwam in Boekenland hard aan. Als gevolg daarvan werd het natuurfonds in 2012 drastisch ingekrompen en dat betekende voor mij einde verhaal. In vast dienstverband dan, want ik ben achter de schermen altijd actief gebleven in het vak. Ook op dit moment verdien ik daar in hoofdzaak mijn geld mee, en mijn vakkennis is daarbij onontbeerlijk.

Er waren echter wel meer onderwerpen die ik interessant vond. En om niet gedoemd te zijn mijn dagen te slijten achter de computer, besloot ik ook iets heel anders te gaan doen. Ik ben mijn slijtersvakdiploma gaan halen en heb me gespecialiseerd in bier. En dan met name Nederlandse speciaalbieren van kleine brouwerijen. Dat is een opkomende markt, die bovendien nog steeds bij veel mensen onbekend is. Kom bij mij niet aan met producten van grote brouwers, hoewel ook die steeds beter beginnen te begrijpen dat er meer is dan alleen pils en witbier. Maar van een Royal Imperial Stout, een Farmhouse IPA of een Barley Wine hebben ze nog steeds geen kaas gegeten.

Begrijp me goed: dat hoeft ook helemaal niet. Sterker nog: het moet ook niet. Een van de belangrijkste lessen als ondernemer is: schoenmaker, blijf bij je leest. En sta daar ook zelf achter. Heb je ergens dus geen verstand van, begin er dan ook niet aan. Dat geldt voor je hele onderneming. Kun je geen teksten schrijven of heb je een hekel aan administratie, besteed dat dan uit. Dat is voor mij ook een reden me in het geheel niet op de pilsmarkt te storten. Misschien is daar met hogere omzetten meer in te verdienen, maar het interesseert me veel minder. Bovendien is het een andere markt en een andere manier van werken. Ik wil mijn passie op anderen kunnen overbrengen. Ik wil voor mensen tijdens een proeverij een nieuwe wereld open laten gaan, zodat ze zeggen: ‘Wat een ervaring, dit is nieuw voor mij!’ Ik zie liever dat mensen liefhebbers worden die bij mij terugkomen om weer nieuwe smaken te ontdekken dan dat ik een paar euro verdien op een product waar ik eigenlijk niet achter sta. Ik denk dat deze passie onmisbaar is voor het laten slagen van je onderneming. Wanneer ik een pakket naar smaak samenstel en naderhand hoor hoezeer dat bevallen is, dan is mijn missie geslaagd. En wie weet kan dat ooit nog vanuit een winkel, want vanuit een woonhuis kan en mag dat niet.

Dan weer terug naar de basis: kun je verschillende specialisaties dan ook met elkaar verenigen? Ja, en dat is dan ook mijn volgende stap. Wat dacht je van een vogelexcursie die eindigt bij een kleine brouwerij? Een natuurwandeling in eigen wijk die je afsluit met een proeverij? Want ook daarvoor geldt dat er heel veel te ontdekken valt dat voor de meeste mensen onbekend is. Wie nu al denkt, dat is iets voor mij, die mag zich uiteraard melden. Voor de twijfelaars volgt binnenkort een uitnodiging via de sociale media. Bovendien zullen mijn bieren binnenkort ook via een webshop te bestellen zijn.
Het zal dus allemaal met de hop te maken hebben: die is ook op beide terreinen actief.

Hop - Humulus lupulus
Hop - Humulus lupulus

Ook ik dien het stokje over te dragen aan een andere ondernemer. Zeker gezien het huidige tijdsbeeld lijkt het me duidelijk dat er nu een vrouw aan de beurt is. Daarom wil ik Diana de Laat van Kreafeest vragen iets te vertellen over hoe haar bedrijf en webshop aansluiten op haar bezieling. En ongetwijfeld heeft ook zij weer nieuwe inzichten!

Ronald Schrijber
Microbieren (www.microbieren.nl) en Groenlingua (www.groenlingua.nl)
info@microbieren.nl en info@groenlingua.nl 

Naar het overzicht

Bijeenkomst gemist?

Pitchen met een Bal @Food and More Schuytgraaf 20 feb 2020

Op een regenachtige en stormachtige donderdag stond de avond in het teken van de PITCH! Lees meer »

Nieuwjaarsborrel @FortVier 10 januari 2020

Vrijdagavond 10 januari had ONS de aftrap van het nieuwe jaar! Meer dan 50 ondernemers hebben met... Lees meer »

Ontmoet een ondernemer

Het verhaal van Jacqueline Hofman

Het verhaal van Jacqueline Hofman - Bureau voor Uitvaartzorg Sinds het overlijden van mijn vader... Lees meer »

Het verhaal van Linda Vriesen (fotograaf)

HOE HET BEGON Fotografie begon voor mij als een afleiding van het IVF-traject waar ik jaren geled... Lees meer »